Papa vrea să desfiinţeze Banca Vaticanului din cauza creditului pe care nu-l mai poate rambursa

vatican-bank-pope-wants-to-close-due-to-loanŞtirea a fost dezvăluită de unul din cotidianele de investigaţii din Italia.

Roma, Italia. Zvonurile cu privire la presupusa desfiinţare a Băncii Vaticanului nu sunt departe de adevăr.

Totuşi, motivele pentru care noul Suveran Pontif vrea să ia această decizie sunt cu totul altele decât cele declarate în presă.

În urmă cu şase ani fostul Cardinal, devenit Papa anul acesta, a luat un împrumut imobiliar de la această bancă cu o dobândă preferenţială de 2,3%. Criza economică declanşată în 2008 a aruncat în aer ratele dobânzilor la creditele imobiliare în întreaga lume, fapt resimţit şi de clienţii Băncii Vaticanului.

Astfel, dobânda pe care Papa trebuie să o plătească este de 6,7%, situaţie care i se pare de neacceptat, mai ales în condiţiile în care chiar poate să nu mai accepte. În cazuri asemănătoare se află majoritatea cardinalilor care l-au şi încurajat tacit să ia o astfel de decizie pentru o uşurare a bugetului personal.

Decizia finală va trebui să o ia Banca Naţională a Italiei, care este garantul stabilitaţii sistemului financiar italian, dar se pare că aceasta  va anunţa o decizie favorabila după câteva întâlniri ale reprezentanţilor ei cu Dumnezeu.

Leave a Reply