Obicei pe cale de dispariţie în România: trasul de coşciug la înmormântări

obiceiuri_inmormantarePreoţii fac apel la rude şi apropiaţi să nu uite acest obicei frumos şi plin de însemnătate.

Cimitirul Belu, Bucureşti. Unul din obiceiurile definitorii pentru poporul român este pe cale de dispariţie, spre disperarea preoţilor care încearcă din răsputeri să îl păstreze.

Dacă până mai ieri fiecare procesiune funerară era îngreunată la propriu de către rudele defunctului, care împiedicau pe cât posibil buna desfăşurare a acesteia, odată cu expunerea europeana a locuitorilor ţării noastre, fenomenul aproape că a dispărut.

Conform statisticilor puse la dispoziţia presei de Asociaţia Groparilor Profesionişti, singura abilitata să facă măsurători statistice în ceea ce priveşte procesiunile funerare, în anul 2012 doar 9% din procesiunile funerare au avut cel puţin o rudă sau apropiat care s-a opus vehement îngropării şi a tras de coşciug.

Menţionăm că acum 10 ani procentul era unul covârşitor, aproximativ 93% din înmormântări beneficiau de “ajutorul” a minim 3-4 rude, care îndeplineau acest ritual.

Biserica Ortodoxă Română a înfiinţat o celulă de criză care să reînvie acest obicei strămoşesc şi a anunţat toate parohiile că vor trimite observatori anonimi care vor urmări procesiunile funerare, pentru a vedea dacă preoţii îşi fac bine treaba şi influenţează în mod pozitiv rudele, pentru a ţine obiceiul în viaţă.

Leave a Reply