Organizaţia Mondială a Sănătăţii va introduce pictograme universale pentru înţelegerea mai uşoară a analizelor medicale

pictograme_analize_medicaleProiectul doreşte să uniformizeze formatul analizelor medicale la nivelul întregii planete şi să reducă gradul de dificultate în înţelegerea acestora de către pacienţi.

Geneva, Elvetia. OMS va adopta în maxim o lună câteva decizii care vor schimba radical modul în care vom citi analizele medicale pe care le vom efectua de acum înainte.

Datorită dificultăţii de înţelegere a tuturor termenilor şi parametrilor folosiţi în analizele medicale, organizaţia a decis ca pentru o mai uşoară citire a acestora să se folosească pictograme uşor de înţeles şi care să dea pacientului o imagine clară asupra stării de sănătate la un anumit moment.

Există zece pictograme generice pe care specialiştii le vor propune spre adoptare, dar fiecare stat va putea adopta pictograme proprii, care să se adapteze cât mai bine specificului zonei geografice şi nivelului cultural al polulaţiei.

Noul format de analize medicale este obligatoriu pentru toate statele care fac parte din această organizaţie, mai puţin Coreea de Nord, unde datorită lipsei de informaţii cu privire la sistemul sanitar, organizaţia a decis să permită guvernului de la Phenian să adopte ce fel de pictograme doresc.

Leave a Reply